Estetiska programmet

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet har du fått kunskaper för högskolestudier inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena.

Färdighetsprov 2021:

Kallelse kommer att skickas ut till alla sökande, mer info kommer när det närmar sig.

Musik - Färdighetsprov genomförs inför intagning 2021

Teater - Färdighetsprov genomförs inför intagning 2021

Du är konstnärligt intresserad och vill utveckla ditt kunnande inom ditt specialområde. Du är nyfiken på det mesta och tycker om att använda din kreativitet och skapandeförmåga blandat med teori.

Du får en teoretisk utbildning som är högskoleförberedande för såväl konstnärliga som andra vetenskapliga högskolor. Samtidigt utvecklar du din förmåga till inlevelse, skapande och kommunikation. Du väljer mellan fem estetiska inriktningar:

Bild och formgivning där du du får möjlighet att fördjupa dig inom bildens och formens olika utrycksmedel me både traditionella och moderna tekniker.

Musik där du får spela eller sjunga i band, stå på scen, sjunga i kör och du får individuella lektioner i instrument/sång.

Teater där du får scenisk träning och kunskaper inom teaterns övriga yrkesområden såsom scenografi, ljus och kostym.

Dina programfördjupningar och individuella val gör att du kan läsa fler teoretiska kurser och/eller fördjupa dig inom din estetiska inriktning. Du får delta i olika typer av föreställningar i samverkan med övriga inriktningar och kurser samt uppleva ett flertal dans- och teater-föreställningar, konserter och konstutställningar. Ett nära samarbete med kulturskolan innebär att du läser några av dina estetiska kurser på Kulturhuset Fyren och Esteten som ligger på promenadavstånd från Aranäsgymnasiet.

Observera att dans- och mediainriktningen avslutas vårterminen 2021

I framtiden kan du studera vidare på universitet och högskola inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena. Detta kan leda till yrken som till exempel musiker, jurist, lärare, skådespelare, formgivare, polis, regissör, koreograf, dansare, socionom, illustratör, ljudtekniker eller scenograf.

Vill du veta mer om Estetiska programmet? Besök oss på Youtube eller följ oss på Facebook eller Instagram

Digitalt öppet hus på Estetiska programmet

Den 28 april 2021, kl 17-18 är du välkommen på digitalt öppet hus via den här länken: Öppet hus (Estetiska programmet)

Du får möjlighet att digitalt träffa representanter för programmet och få mer information om programmet. Du kan också ställa frågor kring sådant som du vill veta mer om. Ta gärna med dig en vän som är intresserad av samma program eller kom in med dina föräldrar. Vi ser fram emot att träffas!