Bygg- och anläggningsprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen kan du till exempel arbeta som snickare, murare eller betongarbetare.

Du är praktisk lagd och gillar både maskiner och gediget hantverk. Du trivs med att vara utomhus och du har lätt för att samarbeta med andra människor. Du får lära dig både att bygga och att renovera hus. 

Vi arbetar i nya fräscha lokaler där teoretiska studier varvas med praktik ute på företag. I årskurs 1 är vi i vår bygghall cirka två dagar i veckan. Vi jobbar i mindre grupper. I årskurs 2 och 3 varvas fyra veckors studier inne på skolan med fyra veckors praktik. Praktiken sker ute på byggföretag. En del praktiska övningar genomförs även i bygghallen då du är inne på skolan. 

Du väljer mellan att bli snickare, murare eller betongarbetare. I framtiden kan du välja att påbörja din lärlingsutbildning för att få ditt yrkesbevis. Bygg- och anläggningsprogrammet är yrkesförberedande program men kan också med tillval vara högskoleförberedande. Du kan läsa in allmän högskolebehörighet på alla yrkesprogram, inom ramen för programmet. Alternativet att studera vidare efter gymnasiet kan leda till exempelvis byggnadsingenjör. Det kan du bli genom att välja en 2-årig KY-utbildning, kvalificerad yrkesutbildning, direkt efter gymnasiet. Men för att komma inpå en högskoleutbildning krävs oftast ett tekniskt basår.

Nyheter