Vanliga frågor

Frågorna inför gymnasievalet kan vara många. Det är mycket information att sätta sig in i. På denna sida har vi samlat några av de vanligaste frågorna som vi brukar få.

Hur gör jag när jag ansöker till gymnasiet?

Du gör ditt gymnasieval via webben på www.indranet.se. Du som går i åk 9 får i december ett lösenord hemskickat till dig per post. Från och med då kan du logga in och göra din ansökan.

Agneta Bergqvist Studie- och yrkesvägledare

Är det något speciellt jag behöver tänka på när jag ska göra mitt gymnasieval?

Valet blir lättare om du tar dig tid att ta reda på tillräckligt om dig själv. Utifrån det vet du vilka program som passar dig bäst, och först då kan du ta ett beslut. Om du bestämmer dig för tidigt är risken att du missar andra möjligheter och andra alternativ. Att titta på många olika alternativ är jätteviktigt, för när du väljer något måste du också vara medveten om att du samtidigt väljer bort något annat.

Starta där och tänk igenom vad du är intresserad av och vad du är bra på. Det är ju du som ska gå programmet. Vilka är mina starka sidor och talanger? Vilka är mina favoritämnen? Är jag teoretiker eller praktiskt lagd? Vill jag plugga vidare efter gymnasiet eller vill jag ut på arbetsmarknaden så fort som möjligt? Visst är det viktigt vad din familj tycker, eller var dina kompisar ska gå, men glöm inte bort att lyssna på vad du själv vill.

Alternativen är många och flera av ämnena är i stort sätt nya för dig. Besök skolorna, känn efter, lyssna inte på rykten. Ta reda på fakta. Ta hjälp av dina föräldrar. Slutet av nian kan vara en väldigt stressande period, men låt inte det komma i vägen för valet. Ta dig tid, se till att vara påläst och prova många alternativ. Ta gärna fram flera olika favoritalternativ och jämför de med varandra.

Ann-Charlotte Johansson Studie- och yrkesvägledare

Vad är skillnaden mellan yrkesprogram och studieförberedande program?

De tolv yrkesprogrammen leder till en yrkesexamen. Efter ett yrkesprogram ska du vara väl förberedda för yrkeslivet och utbildningen ska leda till skicklighet i yrket. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera.På yrkesprogrammen ges det mer tid för yrkesämnen. På yrkesprogrammen varvas teoretiska studier på skolan med praktik i minst 15 veckor.

Alla elever på ett yrkesprogram har också möjlighet att uppnå grundläggande högskole-behörighet under gymnasieutbildningen. Du behöver då komplettera med fler kurser i svenska och för många program även engelska.

De sex högskoleförberedande programmen leder till en högskoleförberedande examen. Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier på högskolan. Går man ett studie-förberedande program så läser man alla ämnen inne på skolan, det ingår alltså ingen praktik.

Du som har en högskoleförberedande examen har automatiskt grundläggande behörighet till högskolan. Om du vill ha särskild behörighet till en högskoleutbildning kan du behöva planera dina studier och läsa ytterligare kurser.

Ann-Charlotte Johansson Studie- och yrkesvägledare

Finns det någonstans jag kan jämföra gymnasieskolorna i Göteborgsregionen?

När du ska välja gymnasieskola är det bra om du tänker igenom vad som är viktigt för dig. Tänk också igenom vilka frågor du vill ha svar på när du har kontakt med skolan eller går på öppet hus. Det är bra om du besöker flera skolor så du har något att jämföra med. Läs på skolornas hemsidor och gå på öppet hus är mitt bästa tips. På  www.valjaskola.se  presenteras Skolverkets olika mått på skolors kvalitet och resultat.

Minna Tervamäki Studie- och yrkesvägledare

Vad menas med arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) på en eller flera arbetsveckor görs på alla yrkesprogram i minst 15 veckor. Under denna tid lär du dig mer om det yrkesområde som du studerar.

Agneta Bergqvist Studie- och yrkesvägledare

Var kan jag hitta tidigare års antagningspoäng?

www.indranet.se kan du se årets antagningspoäng för alla gymnasieskolor i Göteborgsregionen. Här hittar du även statistik för tidigare år.

Minna Tervamäki Studie- och yrkesvägledare

Kan jag ändra mitt gymnasieval i efterhand?

Gymnasievalet kan ändras från mitten av april till slutet av maj, det är den så kallade omvalsperioden. Du har samma chans att bli antagen till en utbildning under omvalsperioden som om du sökt tidigare. För utbildningar med antagningsprov, till exempel det Estetiska programmet, ska du ha gjort omval innan 15 maj för att vara garanterad att bli kallad till prov. Observera att andra regler och datum för ansökan och omval kan gälla för nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU). Gör du omval efter 1 juni när omvalsperioden är slut hamnar du efter reservlistan (om programmet har reserver). Om programmet har lediga platser gör du ett omval och får vänta på besked till reservantagningen börjar i augusti.

Therese Hertz Studie- och yrkesvägledare

När får jag besked om jag har kommit in på ett program?

Du får ett preliminärt antagningsbesked i april baserat på höstterminens betyg i åk 9, där du kan se på ett ungefär hur du ligger till. Observera att det kan ändras till slutantagningen, då elever kan ha gjort omval eller höjt sina betyg under vårterminen. Det är vårterminens betyg i åk 9 som du blir antagen på. Du kan göra valet mellan december till februari (vanligen 1/12-1/2 men datumen kan ändras från år till år). Du kan ändra ditt gymnasieval från mitten av april till slutet av maj. Reservantagningen pågår från augusti till början av september.  På www.indranet.se kan du se exakta datum för antagningsprocessen. Gå in på fliken gå direkt till i högra hörnet längst upp på sidan och klicka på aktuella datum/tidsplaner i rullistan.

Therese Hertz Studie- och yrkesvägledare

När kan jag besöka gymnasieskolorna?

Aranäsgymnasiet har Öppet hus två gånger varje läsår. Vid dessa tillfällen är alla elever som ska välja gymnasieskola och deras föräldrar välkomna att besöka oss för att få inspiration inför sitt gymnasieval. Naturligtvis går det även bra att hälsa på oss en vanlig dag. Men i så fall behöver du först kontakta arbetslagsledaren eller rektorn för det programmet som du är intresserad utav. 

Patrik Elvirsson Kommunikatör