Vi serverar street food till alla barn och elever

Under ett par fredagar i följd kommer vi att servera vegetarisk street food för alla barn och elever på Kungsbackas kommunala förskolor och skolor. Vi kommer att servera moderna maträtter från olika ursprungsländer och varje fredag erbjuds en ny rätt.

Under fyra fredagar, med start 6 november, kommer vi att servera vegetarisk street food på alla våra kommunala förskolor och skolor. 

Syftet är att barnen och eleverna ska upptäcka nya vegetariska rätter och bryta det gamla synsättet att kött är det centrala i en måltid.

Maträtterna är växtbaserade, men fokus ligger på att det är god mat i moderna rätter från olika ursprungsländer.

- Vi hoppas att många tycker det här är ett roligt initiativ och vi kör temat street food för att få fler barn och elever att prova och upptäcka nya vegetariska rätter. Enligt våra mål om en hållbar utveckling så ska vi servera mer klimatsmart mat i våra kommunala skolor och förskolor. Vi arbetar på olika sätt med detta och det här är ett av dem. All mat som vi serverar är näringsberäknad så måltiderna har rätt näringsinnehåll, säger Lisa Lindgren, utvecklare på Måltider, på förvaltningen för Service.

Konceptet är ett samarbete mellan Kungsbacka kommun och Kungsbackaföretaget Ahlströms Factory

- Vi ser mycket positivt på den dialog vi för med Kungsbacka kommun. Ett utbyte av kunskap och genomförande i det offentliga köket gör att vi som livsmedelsbolag kan gå hela vägen tillbaka i produktionsledet och se till att maten som serveras är välsmakande, hållbar och anpassad för verksamheten. På samma sätt kan vi ta goda exempel från andra kommuner och bidra till att Kungsbacka tar kliv i deras utveckling, säger Felix Strandvik, Ahlströms Factory.

Maträtterna som serveras är noga utvalda

Maträtterna som serveras under street food-fredagarna har vi testat fram i ett kockforum, där både kockar och elever är med och smakar fram nya maträtter. 

- Vi har testat fram olika rätter för att se så de funkar och smakar bra innan vi tar in dem på menyn. Vi har även stämt av med elever och med andra kommuner om vilka rätter som går hem bland barnen och eleverna, säger Lisette Janson, restaurangchef på Kapareskolan.

- På de flesta ställena kommer vi även servera maten i komposterbara take away-artiklar, där det passar, för att eleverna ska få lite känsla av street food. Vi vill få eleverna att tycka att det här är en rolig grej. Det är en otrolig vinst om eleverna upptäcker att den vegetariska maten kan vara både rolig och god. I slutändan är uppäten mat – och därmed inget svinn – ett måste för att maten verkligen ska vara klimatsmart, säger Mats Johansson, kock på Elof Lindälvs gymnasium.

Maträtter som tagits emot väl under fredagarna kan komma att läggas in på den ordinarie skolmatsedeln.

Kontakta gärna

Lisa Lindgren, utvecklare Måltider, förvaltningen för Service
lisa.lindgren@kungsbacka.se
0300-83 73 40

Felix Strandvik, Ahlströms
Factoryfelix@ahlstromfactory.se
070-40 47 312