Bild på elever på Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällselever deltog på europeiskt ungdomsparlament

Under fredagen den 13 november har fyra elever på Samhällsvetenskapsprogrammets inriktning samhälle med internationell profil deltagit i ett europeiskt ungdomsparlament, EUP Sverige Väst.

Ungdomsparlamentet drivs av ett stort europeiskt nätverk och finns i 40 länder. Parlamentsarbetet bedrivs på olika nivåer och under dagen ägde en session rum på regional nivå. Parlamentet ger ungdomar en chans att diskutera aktuella europapolitiska frågor och uppmuntrar ett självständigt engagemang och driv.

Debatt angående EU:s nya klimatlag

Under dagen deltog över 30 ungdomar från bland annat Donnergymnasiet, Ingrid Segerstedtsgymnasiet, Lerums gymnasium och Bäckängsgymnasiet. Samhällseleverna från Aranäsgymnasiet fick lotten att debattera mot elever från Lerums gymnasium. Ämnet för debatten var EU:s nya klimatlag som europaparlamentet nyligen röstade för en ökning av koldioxidutsläppen till 60% till år 2030 från 1990 års nivåer. 

Eleverna har under intensiva dagar läst sig in på ämnet och förberett ståndpunkter och argument. I den tid vi lever i ägde debatten rum digitalt via zoom som inleddes med ett öppningsanförande av respektive skola innan den öppna debatten satte igång. 

Nationell session under 2021

En jury kommer att utse vilka delegationer som skickas till den nationella sessionen av ungdomsparlamentet som äger rum under 2021. Vi håller tummarna för att eleverna från Samhällsvetenskapsprogrammet internationella inriktning blir uttagna till detta. I vilket fall som helst stod eleverna för ett fantastiskt arbete och engagemang under veckans parlamentsarbete.

Från Aranäsgymnasiet deltog (från vänster) Lovis Höglund, Nellie Ernst, Teodore Edefors, Maryam Shamloo.