Olika länders flaggor

Europaparlamentariker för en dag

Eleverna i klass SA18A på Samhällsvetenskapsprogrammets inriktning samhälle med internationell profil har deltagit i rollspelet Model EU. Ett rollspel där eleverna får prova hur det är att vara en europaparlamentariker för en dag.

Model EU är ett samarbete mellan Europa direkt, Hallands och Jönköpings län. Frågeställningen i rollspelet handlade om konditionalitet och om EU:s bidrag till medlemsländer ska kunna dras in om man inte tar emot flyktingar. Rollspelet arrangerades i Jönköping där eleverna i SA18A medverkade tillsammans med tre andra skolor från regionen.

Debatterade förslag

Eleverna fick förbereda sig genom att läsa på om såväl partigrupperna i Europaparlamentet som ländernas politiska ståndpunkter kring frågan om konditionalitet. På rollspelsdagen fick alla elever från de fyra skolorna mötas i Europaparlamentets partigrupper och debattera förslaget. Därefter följde en omröstning i plenum.

En vinnande klass

En jury fanns på plats och bedömde elevernas insats och utsåg i slutet av dagen en vinnande klass.

- Denna gång räckte det inte hela vägen fram till vinst för klassen från Aranäsgymnasiet men eleverna agerade parlamentariker på ett imponerande sätt och visade ett härligt engagemang inför uppgiften, säger Henrik Olausson, lärare i samhällskunskap på Aranäsgymnasiet.

Rollspel som undervisningsmoment är ett återkommande inslag för samhällsprogrammet på Aranäsgymnasiet där eleverna lär sig att använda sin kunskap på ett verklighetsnära sätt.

Kontakta gärna 

Henrik Olausson
0300-83 34 27
henrik.olausson@kungsbacka.se