","author":"

Vård- och omsorgselever mötte framtida arbetsgivare

Vad finns det för möjligheter på arbetsmarknaden efter studenten? Det fick eleverna på Vård- och omsorgsprogrammet veta mer om under onsdagens workshop. Samtidigt knöt de värdefulla kontakter.

Till onsdagens workshop hade lärarna på Vård- och omsorgsprogrammet bjudit in samarbetspartners i Kungsbacka Vård- och omsorgscollege. Medverkande under eftermiddagen var företagare inom vårdsektorn, kommunens verksamheter som bedriver äldreomsorg och funktionsstöd i Kungsbacka kommun samt fackförbundet Kommunal och Arbetsförmedlingen.

Minglade runt bland arbetsgivare

Samtidigt som eleverna minglade runt bland arbetsgivare och fackförbund fick de besvara ett antal frågor som till exempel – vilka nya kontakter har jag fått idag? Vilka råd har du fått från facket? På vilket sätt känner du dig attraktiv som utbildad personal inom vård- och omsorg?

- Våra elever har många möjligheter till arbete både under sin studietid och efter sin examen.  Vi vill ge dem ett brett perspektiv på alla de möjligheter som finns. Många elever skrev i sin utvärdering av dagen att de kände sig eftertraktade som undersköterskor och att de hade fått nya kontakter som var värdefulla, säger Ulrika Borgvall, lärare på Vård- och omsorgsprogrammet.

Sökte fler ledsagare

En av utställarna i foajén på Aranäsgymnasiet var Kungsbacka kommun själv och förvaltningen för Individ & Familjeomsorg. IF sökte bland annat fler ledsagare till personer med funktionshinder.

- En sådan här arbetsmarknadsdag är ett väldigt bra tillfälle för oss att visa upp oss och berätta att vi finns. Vi arbetar med ungdomar i åldern 15-25 år och vi försöker matcha ihop dessa med en ledsagare i samma ålder, säger Anneli Ström, koordinator på förvaltningen för Individ & Familjeomsorg på Kungsbacka kommun.

Ledsagning är ett yrke som handlar om att ge personer med funktionsnedsättning möjlighet att delta i olika aktiviteter och få en aktiv fritid. Som ledsagare följer man med den man stödjer på till exempel friluftsaktiviteter, kulturevenemang eller aktiviteter inom föreningslivet.

Rättigheter och skyldigheter som anställd

För att få en djupare förståelse för arbetslivet och vad som väntar i framtiden hade vårdlärarna till denna arbetsmarknadsdag också bjudit in fackförbundet Kommunal.

- Här får vi en chans att komma i kontakt med ungdomar och informera om vad facket är för någonting och vilken funktion vi har. Vi berättar också om vilka rättigheter och skyldigheter man har som anställd inom vårdsektorn, säger Erik Jakobsson från fackförbundet Kommunal.

Skapa en attraktiv arbetsmarknad

Även Barn- och fritidsprogrammets elever var särskilt inbjudna till arbetsmarknadsdagen men alla ungdomar på skolan var också välkomna, något som arbetsgivarna uppskattade, då det i nuläget råder stor brist på utbildad personal inom vårdsektorn.

- För arbetsgivarna var eftermiddagen även en möjlighet till nätverkande med varandra. Inom Vård- och omsorgscollege är samarbete ett ledord och alla har det gemensamma målet att skapa en attraktiv arbetsmarknad som också ska locka fler till utbildning inom området, säger Malin Edefors, processledare för Vård- och omsorgscollege Kungsbacka.

Arbetslagsledare