Estetiska programmet

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet har du fått kunskaper för högskolestudier inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena.

Du är konstnärligt intresserad och vill utveckla ditt kunnande inom ditt specialområde. Du är nyfiken på det mesta och tycker om att använda din kreativitet och skapandeförmåga blandat med teori.

Du får en teoretisk utbildning som är högskoleförberedande för såväl konstnärliga som andra vetenskapliga högskolor. Samtidigt utvecklar du din förmåga till inlevelse, skapande och kommunikation. Du väljer mellan fem estetiska inriktningar:

Bild och formgivning där du lär dig att uttrycka dig med hjälp av olika tekniker inom bild, form, design och digitala medier.

Dans där du får en fördjupad kunskap i scenkonstnärlig dans med fokus på jazzdans och nutida dans.  

Estetik och media där du lär dig att kommunicera med digitala medier där berättande med ljud och rörliga bilder står i centrum.

Musik ger dig fördjupad kunskap om olika musikstilar och utvecklar ditt kunnande och personliga utryck. 

Teater ger dig en fördjupad scenisk träning samt kunskaper inom teaterns övriga yrkesområden såsom scenografi, ljus och kostym.

Dina programfördjupningar och individuella val gör att du kan läsa fler teoretiska kurser och/eller fördjupa dig inom din estetiska inriktning. Du får delta i olika typer av föreställningar i samverkan med övriga inriktningar och kurser samt uppleva ett flertal dans- och teater-föreställningar, konserter och konstutställningar. Ett nära samarbete med kulturskolan innebär att du läser några av dina estetiska kurser på Kulturhuset Fyren och Esteten som ligger på promenadavstånd från Aranäsgymnasiet.

I framtiden kan du studera vidare på universitet och högskola inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena. Färdighetsprov för Estetiska programmet genomförs under våren 2016. Kallelse skickas hem via post.

Vill du veta mer om Estetiska programmet? Följ oss gärna på Facebook!

Nyheter
Fler nyheter